UZAKTAN EĞİTİMDEN DAHA FAZLA NASIL YARARLANILIR

UZAKTAN EĞİTİMDEN DAHA FAZLA NASIL YARARLANILIR

 

Korona virüs (COVİD-19) salgını nedeniyle okullarda örgün eğitime ara verildi. Bu doğrultuda Millî Eğitim Bakanlığı olarak EBA ve TRT üzerinden öğrencilerimize uzaktan eğitim yoluyla eğitim hizmetleri verilmeye devam edilmekte, ayrıca öğretmenlerimiz tarafından da öğrencilerimize video canlı dersler yoluyla destek olunmaktadır.

Uzaktan eğitim, eğitimin tüm paydaşları açısından aslında yeni bir deneyim. Bu sürecin etkili olması için öğrencilerin ve ailelerin bu sürece bir an önce uyum sağlaması gerekmektedir. Bu nedenle uyumu kolaylaştırmak adına neler yapılabileceği konusunda öğrencilerimize çeşitli önerilerde bulunmak istiyoruz ve velilerimizden ricamız, bu önerilerin hayata geçirilmesi noktasında öğrencileri desteklemek ve takip etmektir.

1.      Öncelikle amaçla araç arasındaki farkı unutmayalım. Her ne kadar yüz yüze eğitime ara verilmiş olsa da şu an eğitim – öğretim süreci devam etmekte. Eğitim ister yüz yüze ister uzaktan yürütülsün burada temel amaç öğrencinin çeşitli bilgileri edinmesi ve içselleştirmesidir. Eğer bu süreç verimli geçirilemezse, sonrasında boşa harcanan zaman ve unutulma dikkate alındığında, eksikleri telafi etmek daha güç olacaktır.

2.      Öğrenciler mutlaka bir plan dahilinde çalışmalıdır. Okulda uygulanan ders programı bu noktada öğrenciye yol gösterici olabilir. Sabahları çok erken olmasa da belirli bir saatte kalkmak, her gün düzenli olarak ders takibi yapmak ve bu derslerle ilgili pratik yaparak öğrenmeyi kalıcı hale getirmek gerekmektedir. Evde kalınması, planlı hareket etmeyi aslında zorunlu hale getirmektedir.

3.      Her bireyin kendine özgü bir biyolojik ritmi vardır. Bazı kişiler erken yatıp erken kalkar, bazı kişiler ise gece çok geç saatlerde yatar ve sabah çok geç saatlerde kalkar. Ders çalışma saatlerinizi planlarken biyoritminizi dikkate alın; ancak bunu bir bahane unsuruna (gece ders çalışacağım için gündüz oyun oynayabilirim gibi) dönüştürmeyin.

4.      Ders çalışırken önceliklerinizi belirleyin. Eksiklerinizin olduğu derslere öncelik vermek kaydıyla mutlaka her derse bakmaya özen gösterin. EBA üzerinden yapılan paylaşımları, TV üzerinden yapılan yayınları ve öğretmenlerinizin yönlendirmelerini takip edin.

5.      Gün içinde evde dikkatinizi dağıtmayacak bir "sessiz alan" belirleyin. Ev halkından mümkün olduğunca sessiz olmalarını ve sizi rahatsız etmemelerini rica edin. Böylece çalışırken düşünce akışınızın kesintiye uğramasını önleyebilirsiniz.

6.      Eğer eğitim amacıyla kullanmak zorunda değilseniz, cep telefonunuzu, bilgisayarı, televizyonu kapatın. Çalışma masanızda cep telefonuna yer vermeyin. Çünkü bu araçlar dikkati dağıtmakta ve çalışma motivasyonunu düşürmektedir.

7.      Bilişim araçlarını kullanırken sosyal medyanın karanlıklarında kaybolmayın. Sosyal medya kullanımını kesinlikle sınırlayın. Ayrıca içinde bulunduğumuz durum ve virüs salgını nedeniyle sosyal medyada yer alan yanlış birçok bilgi sizi olumsuz etkileyebilir.

8.      Aynı gün içinde farklı birden fazla derse çalışacaksanız ya da aynı dersin farklı konularına çalışacaksanız, birinden diğerine geçerken mutlaka belli bir süre (örneğin 15-20 dakika) ara verin. Oturumlar arasında mola vermezseniz, öğrendikleriniz birbirine karışabilir ve bunları kalıcı bir şekilde belleğinizde yapılandıramazsınız.

9.      Uzaktan veya çevrimiçi eğitim yayınlarını takip edin, bu yayınların kayıtlarını tekrar tekrar izleyin, dinleyin. Öğrendiklerinizi sanki başka birine anlatıyormuş gibi sesli olarak anlatmaya çalışın. Bu esnada anlamadığınız hususların farkına varırsınız.

10.  Dersleri takip ederken tıpkı örgün eğitimde olduğu gibi uzaktan eğitimde de not tutun. Not tutmak önemli bir öğrenme stratejisidir. Çünkü not tutarken bilgiyi kendi içsel süreçlerinizle kaydettiğiniz için konuyu anlamanız daha da kolay olacaktır.

11.  Dersleri sadece dijital kaynaklardan çalışmayın. En iyi öğrenme kaynaklarından birisi, ders kitaplarıdır. Ders kitaplarınızı incelemek, elinizde yer alan soru kaynaklarını çözmek işlevsel olacaktır.

12.  Ders çalışma alışkanlıklarınızı kökten değiştirmeyin. Ders çalışırken çay veya kahve içmek gibi alışkanlıklarınız varsa bunları devam ettirebilirsiniz. Eğer müzik dinleme alışkanlığınız varsa dikkatinizi dağıtmayacak türden müzikler tercih etmelisiniz. Burada amaç, ders çalışmayı sıkıcı hale getirmemektir.

13.  Uzun süre ekran başında hareketsiz kalmayın. Arada bir ayağa kalkın, hareket edin.

14.  Beden sağlığınıza dikkat edin. Yemeklerinizi zamanında yemeye, uykunuza, kişisel temizliğinize, egzersiz yapmaya gayret edin. Uzun süre ekrana bakmanın yol açacağı gözlerinizdeki yorgunluğu giderecek rutinler oluşturun, sadece zihninizi değil bedeninizi de çalıştırın.

15.  Esas itibarı ile ders çalışmak olan "işinizi" fazla da abartmayın! Ailenizle zaman geçirin, paylaşımda bulunun, birlikte bir şeyler yapın.  Bu sizin rahatlamanıza ve gücünüzü toplamanıza yardımcı olur.

16.  Akranlarınızla bağlantılarınızı koparmayın ve sınıf arkadaşlarınızla iletişim içinde olun. Onlarla kaynak alış verişinde bulunun, birbirinize soru sorun, birbirinizden öğrenmeye çalışın.

Şehit Fahrettin Boyraz Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi

18.04.2020 151